Atlétika
Krizsán Xénia

MTK legendárium | 330. rész

Publikálva: 2024.06.17 Frissítve: 2024.06.14 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Szekrényessy Kálmán szerelmei.” „A füredi Anna bálon kezdetű dal születése.”

Szekrényessy Kálmán és Háczky Laura nyiladozó szerelmének idején egy külső rivális intézett támadást az MTK-alapító ellen. E törtető ifjú, ki Szekrényessy Balaton-átúszását elirigyelve Palotay Ákos álnéven ellencikket írt Zoltán, azaz Kálmán vélt legyőzéséről, így próbálva kisebbíteni az első Balaton-átúszás hírlapi népszerűségét. Az 1881-es cikk Hullámzó Balaton tetején címen látott napvilágot Laura kedvelt újságjában a Hölgyek Lapjában. A történet amennyire bárgyú, legalább annyira célzatos és sértő, mely dióhéjban a következő: 1880-ban Zoltán (vagyis Szekrényessy) udvarol egy Izabella nevű hölgynek (ez Laura regénybeli álneve), aki viszonozta annak szerelmét. A szerelmesek épp Zoltán napján indultak balatoni csónakázásra, de viharba keveredtek és a férfi vízbe fulladt (!). Izabellát, azaz Laurát természetesen a cikkíró vette feleségül és boldogan éltek, míg meg nem haltak...

E rivális – nevezzük Ákosnak - kezdettől fogva ellenséges indulattal viseltetett a népszerű férfi iránt, s mikor Szekrényessy gyakori és kedvelt vendéggé vált a kastélyban, támadásba lendült, hogy végleg kiüsse a nyeregből ellenlábasát. Ennek érdekében az ugyancsak Szekrényessybe szerelmes Pap Amelie nagynéni érzelmei ellen indított merényletet, mellyel a szerelmes nőt kívánta kiábrándítani Kálmánból. Mindehhez kapóra jött számára az orosz grófnő és Kálmán Füreden suttogott viszonya: „[Laura] [Ákosnak] képezi érdeklődése tárgyát, mert gazdag örökösnő s ő azon véleményben van, hogy [Kálmán] önmagának akarja [Laurát]. Gyűlöli őt, tőrt vet neki, bizonyítékokat szerez hűtlenségéről, hogy ezeket [a nagynéninek] átszolgáltatva, [Kálmánt] a házból kiűzethesse.

A terv egyszerű és könnyen kivitelezhető. A féltékeny férfi az orosz grófnő, Lucie személyi cselédjét jó pénzért rávette, hogy tanúsítsa a szerelmes nagynéni előtt Szekrényessy és a grófnő egykori viszonyát. Mindezzel Ákos két legyet kívánt egy csapásra ütni, vagyis Pap Amelie nagynénit és Laurát is végleg kiábrándítani a híres sármőrből:  „[Ákos] ármánykodott Lucie volt komornája által, tudtára hozván [Pap Amelie nagynéninek] [Kálmán] [pétervári] kalandját, [és így Laurát] is meg akarja tántorítani [Kálmán] iránti vonzalmában.

A terv a vártnál is nagyobb sikert hozott. A nemtelen támadás gyorsabban célt ért, mint azt az orvtámadó Ákos remélhette. Rövid időn belül Szekrényessy Kálmán túlfűszerezett szerelmi viszonyától lett hangos a Nagysomlyó vidéke, minek hatására a vagyontalanság mellett újabb érvet lehetett a frigy ellenében felsorakoztatni. Ákos győztesnek érezhette magát, hisz vendégsége idején Amelie-t sikerült az úszó ellen tüzelni s ezzel egyidőben a pletyka szélvészként járta be a környék úriházait.

Szekrényessy Kálmán Plevna hőseként diadalmasan harcolt a törökök oldalán és kerülte el az ellenség „vetaknáit” (taposóaknáit). Szemtől szemben nem bírt vele az ellenség, ám a hátországi orvtámadás elsöprő sikerrel járt… Minderről Szekrényessy Kálmán egy önéletrajzi elbeszélésében szomorúan így emlékezik: „Falvaink társadalmi élete – vajmi érthetően – kiváló előszeretettel tárgyalja a személyi ügyeket s így [Kálmánról] is csakhamar ezer meg ezer apróságot beszéltek Devecser vidékén. Persze! Ezen apróságok között a tények tarkítva voltak költött dolgokkal. A hírhordók és tervkovácsok különös előszeretettel tárgyalták a rokkant tiszt látogatásait [Iszkázon].

Szekrényessy Kálmán mikor újfent átlovagolt Devecserből az iszkázi Háczky-kúriába, a nagynéni még házon kívül volt. Ez kiváló alkalmat nyújtott, hogy a szerelmesek zavartalanul beszélhessenek, Kálmán úgy érezte – mivel „nagy vonzalommal vannak egymás irányában” – lassan nyilatkoznia kell a nála mindössze tizennégy esztendővel idősebb atya előtt. Sokszor az élet a legnagyobb rendező, így most is furcsa befejezést tartogatott még a szerelmesek számára…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!